Mysore - Wayanad - Ooty - Reisverslag uit Ooty, India van Brenda Lier - WaarBenJij.nu Mysore - Wayanad - Ooty - Reisverslag uit Ooty, India van Brenda Lier - WaarBenJij.nu

Mysore - Wayanad - Ooty

Blijf op de hoogte en volg Brenda

01 September 2014 | India, Ooty

Zaterdag 30 augustus Mysore - Wayanad

Ook vanochtend bestaat het ontbijt uit een buffet. Het duurt even voor ik thee krijg zonder melk maar verder is alles goed geregeld. Na het ontbijt is onze chauffeur met auto voor de komende twee dagen inmiddels gearriveerd. We starten met een bezoek aan Chamundi Hill. Deze heuvel die 1062 m hoog is ligt zo'n 12 km van het paleis vandaan. Wij rijden met de auto naar boven maar je kunt er ook voor kiezen om vanaf de voet ruim 1000 treden naar boven te klimmen, Bovenop staat de Sri Chamundeswari tempel. Als je deze wilt bezoeken moet je natuurlijk even je schoenen uit doen en knieën en schouders bedekken. Bij de parkeerplaats zijn genoeg winkeltjes met prulletjes, offerbloemen en drankjes te vinden. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Mysore vernoemd naar de mythische Mahisuru. Onderweg naar beneden komen we nog langs een 5m hoge Nandi (Shiva's Bull) die uit één grote rots is gemaakt in 1659.

Het is inmiddels 10 uur dus gaat het Paleis bijna open. Het Maharadja’s Palace staat midden in de stad. Het originele paleis is afgebrand in 1897 en het huidige paleis is ontworpen door een Engelse architect, de bouw was klaar in 1912. Het is nogal een beetje “over the top”, maar absoluut fantastisch om te zien. Elke muur, deur, rand, wand en plafond heeft een kunstwerk, schildering, plasterwerk, houtsnijwerk en noem maar op. Buitenlandse toeristen betalen wel iets meer maar krijgen daarvoor tegen borg van hun paspoort een audioguide mee die alle bezienswaardigheden duidelijke uitlegt. Als je alles echt goed wilt beluisteren ben je wel even bezig.

Na het bezoeken van het paleis bekijken we nog een aantal andere hotels waarna het weer tijd is om verder te rijden naar onze volgende bestemming. We verlaten vandaag de deelstaat Karnataka en gaan naar Kerala. Bij de grens moeten we stoppen omdat alle toeristenauto's met een geel nummerbord belasting moeten betalen. We gaan naar Wayanad. Dit district in sinds kort aan ons aanbod toegevoegd zodat men een bezoek kan brengen aan het Wayanad Wildlife Sanctuary. Het Wildlife Sanctuary heeft twee ingangen wij rijden langs Tholpetty. Vanwege het moessonseizoen is het park gesloten en kunnen we geen jeepexcursie maken. De openbare weg van Mysore naar Wayanad loopt deels door het park. Om de 500 m is er een vluchtheuvel zodat je niet te snel rijdt. Daarnaast is het niet toegestaan om de auto te verlaten in verband met de mogelijk aanwezige wilde dieren. Helaas hebben we vandaag pech en zien we alleen enkele aapjes. Ons hotel ligt prachtig in de natuur maar wel iets te ver om ook vroeg in de ochtend nog een jeepsafari te kunnen maken voordat je naar Ooty doorrijdt. Daarom gaan we opzoek naar nog een ander hotel.

Zondag 31 augustus Wayanad - Ooty

We starten vandaag met een bezoek aan Pookot Lake. Tja in mijn ogen niet echt bijzonder. Ik was zelf zeer benieuwd naar de Edakal Caves maar helaas hebben we daar geen tijd voor. We bekijken onderweg nog een hotel in Sultanbatheri en moeten dan door naar Ooty. Onze chauffeur moet namelijk op tijd terug naar Mysore omdat 's avond de weg door het Wayanad Wildlife Sanctuary vanwege de dieren is afgesloten. We verlaten Kerala weer en moeten aan de grens met Tamil Nadu opnieuw stoppen om belastingen te betalen. Na aankomst in Ooty bekijken we nog een hotel en daarna nemen we afscheid van de chauffeur. Zonder auto met chauffeur hadden we Wayanad niet kunnen bezoeken omdat het met openbaar vervoer slecht bereikbaar is. Ik verblijf in het Lake View hotel aan de Westkant van het meer. Het hotel bestaat uit een soort rijtjeshuizen. Je hebt een zitkamer met eethoek en aparte slaapkamer. Erg veel ruimte. Het hotel beschikt over een restaurant waar ze 's avonds a la carte heerlijke maaltijden maken. De Boathouse ligt op ongeveer 15 minuten lopen. Hier kun je bootjes huren om een tochtje over het meer te maken. Omdat het regent kijk ik echter vanaf de overdekte boardwalk toe. Als het ophoudt met regen geniet ik van de souvenirstalletjes en koop homemade chocolade waarmee je in Ooty wordt doodgegooid. Daarna ga ik met een tuktuk terug naar het hotel. In Ooty is het een stuk kouder dan ik verwacht had en ik ben dan ook niet gekleed op 13 °C. Met een glas warme chocomelk warm je echter snel weer op.

Maandag 1 september Ooty

Na het ontbijt neem ik een tuktuk naar het treinstation. Samen met Jeetender ga ik een tochtje met de Nilgiri Mountain Railway maken. 4 x per dag vertrekt de trein naar Coonoor en wij hebben gereserveerde plaatsbewijzen voor de trein van 9.15 uur. We hebben mazzel. Omdat het laagseizoen is, hebben we de coupe om dit tijdstip voor ons alleen. De tocht is iets langer dan een uur en onderweg zien we prachtige valleien, theevelden en de lokale bevolking die langs het spoor loopt of aan het werk is in de velden. We stoppen onderweg nog op 4 andere station voordat we in Coonoor aankomen. De woningen zijn allemaal in gezellige kleurtjes geschilderd. In Ooty konden we geen kaartjes reserveren voor de terugreis die waren allemaal al uitverkocht dus kopen we in Coonoor een kaartje en gaan in de wachtrij staan voor de coupes zonder stoelnummers. Ik moet zeggen dat de beenruimte in deze coupe wel een stuk kleiner is en ik moet dan ook een beetje scheef zitten om tussen de bankjes te passen. Terug in Ooty nemen we een tuktuk om nog een aantal andere hotels te bekijken. Het fijne aan Ooty is dat de tuktuks (auto's) vaste prijzen hebben. Deze zijn door de overheid vastgesteld en er hangen dan ook op de standplaatsen en bij hotels allemaal borden waarop je voor jouw bestemming de prijs kan opzoeken. Daarnaast zijn er een aantal vastgestelde tourtjes langs de bezienswaardigheden te doen. Onze comfort hotels liggen wat hoger op de heuvels waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. We lunchen in het Garden Restaurant. In de middag hebben we niks gepland. Het is echter te laat om nog de verder gelegen bezienswaardigheden te bezoeken dus lopen we vooral wat rond langs de winkels in het centrum. Daarnaast regent het sinds we terug zijn uit Coonoor nonstop en hangt er een dikke mistlaag waardoor het bezoeken van de uitzichtenpunten ook weinig zin heeft. 's Avonds eet ik weer in het hotel en ga daarna op tijd naar bed.