Jumhriyat Mir al-`Araby
Door: Brenda
Blijf op de hoogte en volg Brenda
23 Oktober 2009 | Egypte, Caïro
Sommige vragen zich misschien waar ik dan nu weer op deze aardbol naar afgereisd ben. Ik ben nu in Jumhriyat Mir al-`Arabyah. Gaat er al een belletje luiden. Het klinkt als een Arabisch land. Ja mensen dit keer hou ik een korte vakantie in Egypte.
We beginnen in Caïro (Al-Qhira). De hoofdstad van Egypte bestaat uit de gouvernoraten Caïro en Gizeh. De stad telt zo'n 8 miljoen inwoners. Het officieuze inwoneraantal van Caïro ligt echter nog veel hoger. De hele metropolitaanse regio van Caïro is met zo'n 18 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika en het Midden-Oosten en één van de grootste steden ter wereld. De stad is een van de meest vervuilde steden ter wereld en kent een enorme verkeerschaos. Overdag komen daar nog zo'n 2 miljoen forensen bij. Kun je dit voorstellen een stad die meer inwoners heeft dan heel Nederland. Dit is dus wel even een cultuurshock.
Onze eerste dag zijn we begonnen bij de Citadel van Cairo. in de citadel liggen twee moskeeën. De ene is niet zo indrukwekkend maar de andere waar Mohammed Ali ligt begraven daarentegen weer wel. Dit is de Mohammed Ali Moskee, ook wel de Alabaster Moskee genoemd. De moskee is gebouwd in opdracht van Mohammed Ali Pasha tussen 1830 en 1848.
De moskee is in stijl van de Ottomaanse architectuur gebouwd op te top van de Citadel in het oostelijke en islamitische gedeelte van Caïro. Het is de grootste moskee gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw en zijn silhouetten en twee minaretten maken het de best zichtbare moskee in Caïro. In de moskee hangen 365 lampen 1 voor elke dag. Daarna gaan we naar het centrum een toeristische markt. We zijn al gauw uitgekeken wat moet je met al die rotzooi. Onze eerst broodje falaffel dan maar. Mm tijdje niet gehad. Vegetarisch eten kan wel lekker zijn.
We sluiten de middag af in het Egyptisch museum. Als je alles hier wil bekijken heb je 3 maanden 24 uur per dag nodig dan heb je voor alles 1 minuut de tijd. Zo veel tijd hebben wij niet dus we gaan de highlights bekijken. O.a. het masker van Toetanchamon. Het museum is echt de moeite waard.
We gaan nog even langs het kantoor van onze agent in Cairo en dan eten bij happy dolphin op een eilandje in de Nijl. Wat een rust heb je hier opeens.
Daarna vallen we doodmoe is slaap.
De tweede dag hebben we een excursie rond Cairo.
We beginnen in Memphis (Egyptisch: Men-nefer). Dit was een Oudegyptische stad op de westelijke oever van de Nijl, ca. 20 km ten zuiden van het huidige Caïro. Volgens Oudegyptische bronnen werd Memphis door koning Narmer gesticht. Memphis was ooit de hoofdstad van Egypte. Nu vindt je er alleen een museum met een prachtig beeld van Ramses II. Daarna gaan we door naar De Piramide van Zoser. Dit is een trappiramide in Saqqara, gebouwd voor de Egyptische koning Djoser en ontworpen door zijn vizier Imhotep. De piramide dateert uit de 27e eeuw v.Chr. en is daarmee, voor zover bekend, het eerste gebouw dat volledig in steen was opgetrokken.
Het ziet er vervallen uit. We bezoeken daarna de Mastaba van Ti. Waarin prachtige schilderingen te zien zijn.
We houden een lunchstop bij Saqqara nest. Onze gids kan dan mooi even bij de moskee aan de overkant zijn vrijdaggebed doen. Zo slaan we 2 vliegen in 1 klap.
De piramides zijn de oudste toeristische bezienswaardigheden te wereld. De bekendste staan op het Giza Plateau.
Het piramidecomplex bestaat uit de Piramide van Cheops (ook wel bekend als de “Grote Piramide”, de wat kleinere Piramide van Chefren, en de Piramide van Mycerinus. Daarnaast staan er een aantal kleinere piramides die bekend staan als "koningin"-piramides. Aan de oostzijde van het complex bevind zich ook de Sfinx van Gizeh.
Deze piramiden werden gebouwd tijdens de vierde dynastie (tussen ca. 2551 en 2472 v.Chr.) en zijn dankzij hun zeer stabiele constructie goed bewaard gebleven. In 1979 werden de piramiden van Gizeh als werelderfgoed verklaard.
Het stikt hier opeens van de toeristen en daarmee gelijk ook van die vervelende verkopers die je van alles willen aansmeren.
Wij kopen een extra kaartje zodat we de grootste piramide Cheops in kunnen. Dit blijkt een smalle lange trap omhoog te zijn. Je moet geen last van claustrofobie hebben. Boven aangekomen sta je in een zwarte rechthoekige kamer daar heb je het dan voor gedaan. De ervaring opzich is fantastisch je hebt alleen de komende dagen spierpijn in je bovenbenen.
Het culturele gedeelte sluiten we af met de sfinx. Het beeld werd uitgehakt en gemodelleerd naar de vorm van een sfinx. De sfinx is 57 meter lang, 6 meter breed en 20 meter hoog. Tegenwoordig heeft hij steen kanker en wordt hij langzaam van binnen opgegeten. Hopelijk kunnen ze dit nog op tijd stoppen.
Op de terugweg naar het hotel stoppen we nog bij een parfumfabriek en papyrusfabriek waar we enkele souvenirs kopen.
In de loop van de avond stappen we op de nachttrein naar Luxor.